Lisansüstü Eğitim Enstitüsü

Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler (Uzaktan Öğretim)

Beykent Üniversitesi Lisansüstü Eğitim Enstitüsü, Uluslararası İlişkiler Anabilim Dalı, Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Tezsiz (Uzaktan Öğretim) Yüksek Lisans Programı ---- tarihli YÖK izni ile yürütmektedir.

Programın amacı, Öğrencilerin Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler alanında kuramsal ve uygulamalı bilgi düzeyini yükseltmesini; araştırma becerilerini; çözümleyici ve eleştirel düşünme yetisini geliştirmesini sağlamaktır. Eğitim dili Türkçe'dir.

Kazanılan Derece

  • Tezsiz Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkilerYüksek Lisans Derecesi

Derecenin Düzeyi

Yedinci Düzey (Yüksek Lisans Derecesi)

Programa başvurabilmek için adayların lisans diplomasına sahip olmaları gerekir. 10 Mayıs 2018 tarihli 30417 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan değişiklik uyarınca, tezsiz yüksek lisans programlarına öğrenci kabulünde ALES puanı aranmamaktadır. Eğitim dili Türkçe olan programımız için yabancı dil şartı da bulunmamaktadır.

Yabancı uyruklu adaylardan Türkiye’de lisans ve/veya lisansüstü öğrenim görmüş olanlar hariç olmak üzere Türkçe Lisansüstü programlara alınacak adayların B2 seviyesinde Türkçe Dil Yeterlilik belgesine sahip olması gerekmektedir. Türkçe dil yeterlilik belgesine sahip olmayan adaylar TÖMER (Türkçe Öğrenme Merkezi) eğitimine yönlendirilmektedir.

ÖNCEKİ ÖĞRENMENİN TANINMASI HAKKINDA KURALLAR

Beykent Üniversitesi Lisansüstü Eğitim ve Öğretim Yönetmeliği 10. Maddesi gereğince, Anabilim Dalı Başkanlığı'nın uygun görüşü ve Enstitü Yönetim Kurulu kararı ile Enstitü Kurulu'nca belirlenen yatay geçiş koşullarını sağlamaları halinde Enstitülere bağlı programlara yatay geçişle öğrenci alınmaktadır. Öğrencinin bir başka üniversitenin lisansüstü programına kayıtlı iken alıp başarılı olduğu derslerden Beykent Üniversitesinde aynı lisansüstü programa kayıt olduktan sonra hangilerinin asgari ders yükünden sayılması ile ilgili dilekçesine istinaden, ders içeriklerini ve not döküm çizelgesini gösteren başvurusu, anabilim dalı başkanlığının görüşü ve enstitü yönetim kurulu kararıyla belirlenir. Değişim programlarına katılan öğrencilerin karşı üniversiteden aldıkları dersler seçimlik ya da zorunlu ders olarak Enstitü Yönetim Kurulu onayı ile kabul edilebilir.

Tezsiz:  1,5 yıl (maksimum 3 dönem), 1 yılda 2 yarıyıl, her yarıyılda 15 hafta, toplam 90 AKTS. 10 dersten (60 AKTS) ve yüksek lisans projesinden (30 AKTS) başarılı olmak.

Program Profili (programın amacı, programın yapısı, yöneldiği alanlar, bölüm olanakları)

Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Tezsiz (Uzaktan Öğretim) Yüksek Lisans Programı dış politika ve uluslararası ilişkiler alanlarında akademik kariyer yapmak ve uzmanlaşmak isteyen öğrencilerin bilgi ve yeteneklerini geliştirmeyi hedefler. Programı tamamlayan öğrenciler; üniversitelerde akademik personel olarak görev alabilecek, ulusal ve uluslararası düşünce kuruluşlarında çalışacak ve diplomatik kariyer yapacak profile sahip olurlar. Ayrıca, kamu ve özel sektörde yer alan dış politika uzmanlığı pozisyonları için de uygun mesleki donanıma sahip olurlar. 

Temel Program Kazanımları

Kurmayı arzu ettiğimiz bu program ile öğrencilere:

  • Uluslararası ilişkiler disiplini çerçevesinde hem kuramsal hem de uygulamaya dönük alanlarda bilgi düzeyini yükseltme;
  • Uluslararası ilişkiler disipliniyle ilişkili kavram, kuram, olgu ve olaylara eleştirel ve çözümleyici bir bakış açısıyla yaklaşabilme;
  • Uluslararası ilişkiler terminolojisine hâkimiyeti arttırma ve bu terminolojiyi etkili kullanma yetisini geliştirme;
  • Uluslararası ilişkiler alanındaki güncel gelişmeleri, geçmiş ve bugün arasında bağlar kurarak anlayabilme ve çözümleyebilme;
  • Gündem takibi konusunda araçların seçici kullanımını öğrenme;
  • Uluslararası ilişkiler alanındaki temel sorunları tanımlayabilme, bu sorunlara eleştirel yaklaşabilme ve çözüm önerileri getirebilme;
  • Dinleme, anlama ve tartışma yetilerini -hem alana özgü hem de alan dışı konularda etkili bir iletişim ortamı kurulmasını sağlayacak şekilde kullanma;
  • Öğrencilerin liderlik yapma ve ortak çalışma yetisini eş zamanlı olarak geliştirme;
  • Meslek etiği konusunda gerekli bilinci oluşturma yetileri kazandırmak hedeflenmektedir.

Mezunların İstihdam Profilleri

Beykent Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Tezsiz (Uzaktan Öğretim) Yüksek Lisans Programı mezun olanlar, Dışişleri Bakanlığı'nda ve diğer kamu kurumlarında çalışma, özel sektörün çeşitli alanlarında ve uluslararası kurumlarda çalışma olanaklarına sahiptir.

Üst Derece Programlarına Geçiş

Tezsiz programlardan mezun olunması durumunda 20.04.2016 tarihli YÖK Lisansüstü Eğitim ve Öğretim Yönetmeliğine göre doktora eğitimine devam etme şansı bulunmamaktadır.